Tomasz Jakubiak

Tomasz Jakubiak to polski szef kuchni, dziennikarz kulinarny i autor książek kucharskich, znany z licznych programów telewizyjnych oraz działalności promującej kuchnię lokalną i sezonową.

      Data urodzenia

      21 czerwca 1983 roku w Chorzowie.

      Social media

      • Instagram: https://www.instagram.com/tomaszjakubiak/
      • Facebook: https://www.facebook.com/tomaszjakubiak/

      Wykształcenie

      • Brak dostępnych informacji na temat formalnego wykształcenia kulinarnego.

      Kariera

      Tomasz Jakubiak rozpoczął swoją przygodę z gotowaniem jako nastolatek, zafascynowany pracą kucharzy w restauracji Magdy Gessler, mieszczącej się w jego kamienicy. Pierwsze doświadczenia zawodowe zdobywał w warszawskich restauracjach, a następnie objął stanowisko szefa kuchni w restauracji Winnica w Zielonej Górze. Później współtworzył i zarządzał kilkoma innymi obiektami gastronomicznymi.

      W 2007 roku powrócił do Warszawy i rozpoczął współpracę z programem "Dzień Dobry TVN". W 2011 roku zadebiutował jako prowadzący własny program kulinarny na kanale Kuchnia+, co zapoczątkowało jego karierę telewizyjną. Prowadził takie programy jak "Jakubiak w sezonie", "Jakubiak lokalnie" oraz "Sztuka mięsa" na Food Network. W 2022 roku dołączył do jury programu "MasterChef Junior", a w 2023 roku został jurorem w głównej edycji "MasterChef".

      Twórczość

      • "Jakubiak lokalnie" (2015)
      • "Z miłości do lokalności" (2017)
      • "Ugotuj mi tato" (data nieznana)

      Życie prywatne

      W sierpniu 2023 roku poślubił Anastazję Mierosławską, z którą ma syna Tomasza, urodzonego w 2020 roku. W 2024 roku publicznie ujawnił, że zmaga się z rzadkim nowotworem kości.

      Związki

      • Anastazja Mierosławska – żona od 2023 roku

      Rodzina

      • Syn: Tomasz Jakubiak (ur. 2020)

      Największe osiągnięcia i nagrody

      • Prowadzenie popularnych programów kulinarnych na antenie Kuchnia+ i Food Network
      • Dołączenie do grona jurorów programów "MasterChef Junior" (2022) i "MasterChef" (2023)
      • Publikacja cenionych książek kucharskich promujących kuchnię lokalną i sezonową

      Tomasz Jakubiak jest cenionym promotorem polskiej kuchni regionalnej, kładącym nacisk na wykorzystanie lokalnych i sezonowych produktów. Jego działalność przyczyniła się do popularyzacji tradycyjnych smaków w nowoczesnej odsłonie.

      Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
      Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.
      Więcej informacji znajdziesz tutaj.