Reklama

Tłusty czwartek to zwyczaj, na który czekają miłośnicy słodkości, ale w cukierni "Słodki Słony" Magdy Gessler ceny mogą wywołać niemałe zaskoczenie. W 2025 roku pączki z tej renomowanej cukierni osiągnęły rekordowe stawki. Tanio już było!

Reklama

Ceny pączków i faworków u Magdy Gessler

Jak wiadomo, cukiernia Magdy Gessler jest jedną z najbardziej popularnych w stolicy. Już w ubiegłym roku w tłusty czwartek kolejka po pączki była zatrważająca. Wówczas cena za jeden wypiek nie przekraczała 22 złotych. Tym razem jest jeszcze drożej!

Za jednego pączka z różą w "Słodki Słony" trzeba zapłacić 23 zł, natomiast za pączki z adwokatem, śliwką czy czekoladą cena wynosi 24 zł za sztukę. Jeszcze większe emocje budzi cena faworków, które są popularnym przysmakiem podczas karnawału i tłustego czwartku.

W cukierni Magdy Gessler za pół kilograma faworków trzeba zapłacić aż 150 zł! To oznacza, że kilogram tego przysmaku kosztuje 300 zł.

Magda Gessler tłumaczy, z czego wynika cena pączków

Mimo wysokich cen Magda Gessler nie może narzekać na brak klientów. W rozmowie z "Faktem" zaznaczyła, z czego wynika tak wysoka cena w jej cukierni.

By wyprodukować dobrego pączka, trzeba zakupić 36 żółtek, prawie pół kilograma masła i kilogram mąki. Do tego dochodzą oczywiście koszty utrzymania lokalu oraz personelu. To kosztuje!

Przypominamy, że niecałe dwa tygodnie temu Polacy obchodzili święto zakochanych. Wówczas, aby zarezerwować stolik w restauracji Magdy Gessler, należało wydać 780 zł za parę, przy czym napoje nie były wliczone w cenę!

"Słodki Słony" nie jest najdroższą cukiernią w 2025 roku!

W tłusty czwartek 2025 roku najdroższe pączki w Polsce oferuje "Kaiser Patisserie". Ich ekskluzywny wypiek, pokryty 24-karatowym jadalnym złotem i wypełniony kremem z mascarpone oraz szafranem, kosztuje 100 zł za sztukę. Ten 300-gramowy pączek dostępny jest w limitowanej liczbie 110 sztuk w 11 cukierniach zlokalizowanych m.in. w Warszawie, Gdyni, Sopocie i Słupsku.

Warto zauważyć, że w większości tradycyjnych cukierni ceny pączków oscylują między 5 a 10 zł za sztukę. Jednak ekskluzywne składniki i unikalne receptury w wybranych miejscach windują ceny tych słodkości do nieosiągalnych wcześniej poziomów.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama